Vizită la muzeul dedicat părintelui Dumitru Stăniloae din Bucureşti

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor – 09 Iunie 2023

În încheierea primei zile a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică „Actualitatea Teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae” găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în perioada 8-9 iunie, participanţii la această manifestare de înaltă ţinută academică au vizitat muzeul amenajat în casa parohială a Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Bucureşti, dedicat marelui teolog român, omagiat anul acest cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa şi a 30 de ani de la trecerea în veşnicie.

Profesorii dogmatişti s-au deplasat în seara zilei de joi, 8 iunie, la biserica din centrul Capitalei, unde părintele profesor Dumitru Stăniloae a slujit şi unde a locuit pentru mai bine de un sfert de veac. Vizita lor a început cu săvârşirea unei slujbe de pomenire a părintelui profesor şi a soţiei sale, prezbitera Maria. În continuare, aceştia au vizitat muzeul dedicat părintelui Dumitru Stăniloae, amenajat în casa parohială, acolo unde părintele a locuit vreme de 27 de ani, în această perioadă fiind scrise unele dintre cele mai importante lucrări ale sale. Vizitatorii au primit informații despre acest muzeu de la părintele Sorin-Vasile Tancău, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Vechi.

Vizitatorii au putut admira biroul de lucru al părintelui Dumitru Stăniloae, pagini de manuscris, volume din opera sa, precum şi obiecte care au aparţinut marelui teolog, precum o reverendă, un epitrahil sau geanta sa.

La finalul vizitei, părintele conf. univ. dr. Sorin-Constantin Şelaru ne-a împărtăşit impresiile sale: „Am avut bucuria să ne întâlnim la cea de-a 9-a ediţie a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică, dedicată exclusiv cinstirii personalităţii şi teologiei părintelui profesor Dumitru Stăniloae. El este, fără îndoială, cel mai mare teolog pe care neamul românesc l-a dăruit Ortodoxiei, având o moştenire vie în toate facultăţile de teologie, în special prin profesorii de Teologie Dogmatică, care îi urmează moştenirea. Cu acest prilej am încercat să-i aducem un prinos de cinstire, pe parcursul acestei primei zile a colocviului. Ziua aceasta de prezentări teoretice şi discuţii teologice o încheiem într-un mod fericit prin rugăciune, pentru că Teologia fără Liturghie nu e completă. Simţim duhul părintelui cel mai mult în comuniune, el fiind un teolog al comuniunii împlinite în rugăciune. Am vizitat muzeul şi am fost foarte plăcut surprins să descopăr lucruri inedite, mai ales că, pe lângă faptul că este cel mai bun teolog român, a fost foarte bun şi la suflet. Acest lucru îl vedem şi din modul în care a trăit el, foarte simplu, foarte curat, fără confortul lumii de astăzi. Am văzut fotografii din viaţa lui, obiecte personale şi lucru acesta ne face să cinstim şi mai mult memoria părintelui”.

Lucrările Colocviului Naţional de Teologie Ortodoxă dedicat părintelui profesor Dumitru Stăniloae s-au încheiat vineri, 9 iunie.