Osemintele a doi sfinți mărturisitori au fost deshumate

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor – 29 Iulie 2024

O comisie desemnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit luni, 29 iulie, rânduiala de deshumare a osemintelor a doi noi sfinți canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba specială pentru acest moment, în timp ce rămă­șitele tru­pești ale Părintelui Arhimandrit Sofian Boghiu și ale Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae au fost curățate de pământ și așezate cu evlavie în două sicrie noi, fiind, de asemenea, recuperate și obiectele care s-au aflat în sicriele lor la înmormântare.

Etapă a procesului de proclamare a canonizării noilor sfinți, deshumarea ose­­mintelor acestora în cadrul unei rânduieli liturgice speciale a fost împlinită luni, 29 iulie, pentru doi clerici mărturisitori din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, a căror canonizare a fost aprobată în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 11 și 12 iulie, anume Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Mănăstirea Antim și Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.

Cu puțin timp înainte de orele amiezii, comisia desemnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în vederea împlinirii rânduielii de deshumare a poposit în cimitirul Mănăstirii Căldărușani din județul Ilfov, unde a fost înmormântat, în anul 2002, trupul Părintelui Arhimandrit Sofian Boghiu. Soborul de clerici, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a săvârșit rânduiala liturgică specială, în cadrul căreia osemintele părintelui au fost scoase din locul de vremelnică odihnă, curățate cu grijă de pământ și așezate cu evlavie într-un nou sicriu din lemn. De asemenea, obiectele aflate în mormânt, care au putut fi recuperate, au fost așezate în cutii special pregătite. Apoi, sicriul cu cinstitele oseminte ale cunoscutului duhovnic a fost purtat în biserica din cimitirul mănăstirii, unde rânduiala a fost încheiată prin cântarea troparului alcătuit în cinstea sa.

La finalul rânduielii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre această rânduială specială de deshumare a osemintelor unor persoane propuse spre canonizare.

„Din smeritul mormânt pe care cunoscutul duhovnic al cetății Bu­cureștilor, predicatorul, iconarul, scriitorul și smeritul trăitor în Hristos și l-a pregătit aici, alături de alți mulți călugări care au venit din Basarabia la jumătatea veacului al 20-lea, osemintele lui au fost așezate în biserica cimitirului, unde s-a făcut rânduiala specifică unui astfel de moment, prin rugăciuni care cer, pe de o parte, iertarea păcatelor celui deshumat și, pe de altă parte, împărtășirea din negrăita bucurie a Stăpânului, după cuvintele: «Acolo unde sunt Eu, acolo va fi și slujitorul Meu». Părintele Sofian, deși a slujit vreme îndelungată în cetatea Bucu­reștilor, a ales acest loc cu rânduială veche de mănăstire, unde monahi, ierarhi și mulți sfinți s-au perindat în decursul istoriei acestei cunoscute mănăstiri. A venit vremea ca cei aleși ai Domnului să fie mutați din cimitir în biserică și să fie bucurie și model, exemplu pentru credin­cioși, așa cum au fost în timpul vieții. Părintele Sofian s-a străduit să le arate Lumina ucenicilor lui, fie că au fost viețuitori ai Mănăstirii Antim, fie că au fost credincioși, intelectuali ai cetății Bucureștilor, dar și ierarhi, oameni de cultură, scriitori, persoane cultivate care s-au întâlnit cu el, vorbindu-le tuturor despre bucuria întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Prea­sfinția Sa.

În continuare, delegația s-a deplasat la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov, săvârșind aceeași rânduială specială pentru deshumarea Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, înmormântat aici în anul 1993.

„Părintele profesor Dumitru Stăniloae a venit la Mănăstirea Cernica, într-un loc unde așteaptă ziua cea mare a învierii numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, chiar și mitropoliții primați, episcopi-vicari care au slujit la București sau în alte eparhii și care și-au ales loc de veci cimitirul acestei lavre a Țării Românești. Alături de Părintele Stăniloae, înaintea lui sau după el, au dorit să asculte Liturghia sub brazda de pământ din cimitirul mănăstirii și alți profesori de teologie sau preoți, care au slujit la numeroase parohii importante din Bu­curești. În urma hotărârii Sfântului Sinod, comisia desemnată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a umblat la mormântul lui, osemintele lui fiind scoase, conform rânduielii tipiconale existente, și așe­zate într-un nou sicriu, urmând a fi pregătite pentru așezarea în raclă. În încheierea rânduielii s-a cântat, așa cum s-a întâmplat și în timpul lucrărilor Sfântului Sinod de la Palatul Patriarhiei din zilele de 11 și 12 iulie, anul curent, troparul pe care Biserica i l-a închinat”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la finalul rânduielii.

Deshumarea osemintelor s-a făcut din timp pentru a respecta rânduielile bisericești cu privire la pregătirea cinstitelor moaște. Mai precis, s-a ținut cont și de experiențele anterioare legate de canonizarea unor sfinți din Arhiepiscopia Bucu­reștilor. Această deshumare a urmărit realizarea unei pregătiri adecvate a moaștelor, spre a fi așezate ulterior în raclele de argint care se află în curs de confecționare la Atelierele Patriarhiei Române, în vederea proclamării canonizării la începutul anului 2025.