Două noi volume apărute la Editura BASILICA, lansate la o biserică din Capitală

Un articol de: Andrei Butu – 01 Iul, 2022

Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din București a găzduit joi, 30 iunie 2022, lansarea volumelor „Sfântul Grigorie Palama, ­Arhiepiscopul Tesalonicului – Scrieri alese”, vol. 6, și „Sfântul Simeon Noul Teolog – Imnele iubirii dum­nezeiești”, vol. 8, traduceri de părintele profesor Dumitru Stăniloae, apărute recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

Evenimentul cultural a fost moderat de Vasile Bănescu, consilier patriarhal, și i-a avut ca invitați pe pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, și pe Dumitru Horia Ionescu, nepotul părintelui Dumitru Stăniloae, care au prezentat mărturii inedite despre opera și viața celui mai mare teolog ortodox român.

Lansarea celor două volume a reprezentat un moment de bucurie pentru credincioșii parohiei, mai ales că părintele profesor Dumitru Stăniloae a slujit la Biserica „Sfântul Gheor­ghe”-Vechi și a locuit împreună cu familia o vreme îndelungată în casa parohială. Acest spațiu a fost amenajat de părintele paroh Sorin Tancău într-un muzeu, care cuprinde o colecție cu numeroase obiecte personale, manuscrise și cărți scrise sau traduse de teologul evocat.

„Ne aflăm aici, în această biserică, pentru că în curtea acestui sfânt lăcaș se află un frumos imobil pe care îl vedem când intrăm. La parter a locuit părintele Dumitru Stăniloae începând cu 1947, când a venit de la Sibiu în București, până în anul 1975. Actualul părinte paroh al bisericii, pr. Sorin Tancău, a avut fericita și fireasca idee de a întemeia un muzeu «Dumitru Stăniloae» în incinta acestui spațiu în care a locuit cel care a fost numit cel mai de seamă teolog ortodox al secolului 20. Contextul în care vorbim despre părintele Stăniloae este al «Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului» și al «Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Recent, au apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române două volume care conțin traduceri ale părintelui Dumitru Stăniloae făcute operelor Sfântului Grigorie Palama, unul care cuprinde câteva dintre operele celui numit «dascălul energiilor necreate» și un volum cu traducerea părintelui profesor a uneia dintre operele lirice de o profunzime teologică greu de comparat cu ale altor texte, este vorba de «Imnele iubirii dumnezeiești» ale Sfântului Simeon Noul Teolog”, a precizat Vasile Bănescu, consilier patriarhal. De asemenea, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu a prezentat noțiuni de teologie specifice celor doi sfinți isi­haști: „Lansarea celor două volume din traducerile părintelui profesor Dumitru Stăniloae este un moment semnificativ al Anului comemorativ al sfinților isihaști și aduce în atenția întregii Biserici valoarea Filocaliei și un moment de mulțu­mire adresat cu recunoș­tință părintelui Dumitru Stăniloae. El a putut recunoaște în scrierile Sfântului Grigorie Palama, dar și în cele ale Sfântului Simeon Noul Teolog unirea teologiei cu spiritualitatea sau specificul ortodox al teologiei care îl constituie spiritualitatea. (…) Prin aceste două capodopere, noi avem deja acum o viziune filocalică, care duce la conți­nutul cel mai prețios al teologiei ortodoxe, care este inseparabil de viața Bisericii, de desăvârșirea pe care omul o poate câștiga și în ziua de astăzi”.

Personalitatea îndrăgitului părinte profesor Dumitru Stăniloae a fost evocată și de nepotul său, Dumitru Horia Ionescu, precum și de pictorul Horea Paștină, prezent la eveniment.

Sursa: Ziarul Lumina