Ziarul Lumina: „Sfântul Mucenic Teodor Tiron cinstit la o biserică istorică din Capitală”

Un articol de: Emilian Apostolescu – 17 Feb, 2021

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a fost cinstit miercuri, 17 februarie, de credincioşii care s‑au adunat în rugăciune în singura biserică parohială din Capitală care îl are drept ocrotitor. Au poposit în ajun și în ziua hramului la Biserica „Sfântul Gheorghe”‑Vechi, unde au cinstit sfintele moaşte ale martirului prăznuit.

Sărbătoarea Sfântului Ma­re Mucenic Teodor Tiron, al doilea ocrotitor al lăcaşului de cult bucureştean, a început marţi, în ajun, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La finalul acesteia, părintele asist. dr. Cosmin Pricop a vorbit în cuvântul său despre martiriul creştin din primele veacuri şi despre mărturia creştină de astăzi.

În dimineaţa zilei următoare, slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de un sobor de preoţi din care au făcut parte: părintele ieromonah Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim, părintele paroh Sorin-Vasile Tancău, părintele Cristian Antonescu şi părintele Ciprian Bâra, precum și alți slujitori.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Antipa Burghelea a evidenţiat faptul că Sfântul Teodor Tiron a fost ales de protoiereul Theodor Economu să ocrotească biserica ridicată de el spre sfârşitul secolului al 19-lea în această zonă. În continuare, vorbind despre fostul protopop, a afirmat: „Părintele Theodor nu a avut alt dor decât să Îi zidească lui Dumnezeu un lăcaş de închinare şi, după cum vedeţi, a construit această biserică încăpătoare, a cincea ridicată în acelaşi loc, împodobind-o cu alese sculpturi în lemn, cu frumoase picturi şi cu toate cele necesare. A rămas biserica până în zilele noastre şi atâtea generaţii de preoţi şi de credincioşi au iubit-o, s-au jertfit pentru ea şi au lucrat pentru a o menţine şi întreţine. Astăzi, Biserica «Sfântul Gheorghe»-Vechi trăieşte nişte momente istorice datorită faptului că este restaurată, înfrumuseţată şi înzestrată pentru Dumnezeu şi pentru binecredincioşii creştini care îi calcă pragul”.

Vorbind apoi despre viaţa şi lucrarea Sfântului Mare Mucenic Teodor, părintele ieromonah a remarcat: „Acesta a arătat în viaţa lui, dar şi după mutarea la Domnul, multă grijă pentru credincioşi. A trăit la sfârşitul veacului al 3-lea, când Biserica era încă persecutată. A fost militar în ceata tironilor, a celor de curând înrolaţi în armată, dovedindu-se un tânăr ostaş foarte vrednic şi fiind rânduit la scurt timp mai-mare peste un anumit număr de soldaţi. (…) În timpul unei campanii militare, acesta a primit încredinţare că îşi poate mărturisi credinţa creştină, pe care până în acel moment a ţinut-o tăinuită, fiind asigurat că va putea birui ispitele demonilor şi amăgirile mai-marilor Imperiului Roman. Ulterior, fiind invitaţi ostaşii să aducă obişnuitele tămâieri zeilor, Teodor a refuzat să participe, ceilalţi realizând în acel moment că este creştin. (…) Fiind un soldat valoros şi iubit, i s-au oferit timpul şi posibilitatea să se răzgândească, primind numeroase propuneri, însă el a rămas statornic în hotărârea şi în credinţa ­sa. Pe când era singur, a intrat într-una din capiştile idoleşti şi a incendiat statuia zeiţei-mamă venerate acolo”. În continuare, a fost relatat sfârşitul martiric al sfântului, acesta fiind torturat în felurite chipuri pentru fapta lui plină de îndrăzneală, apoi condamnat la moarte prin ardere, dându-şi astfel sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, pe care L-a propovăduit cu mult curaj.

Credincioşii prezenţi au putut auzi, la sfârşitul cuvântului de învăţătură, relatarea minunii colivelor săvârşite de Sfântul Teodor la 50 de ani de la martiriul său în Constantinopol, în vremea împăratului Iulian Apostatul, minune pomenită până astăzi în prima sâmbătă din postul Sfintelor Paşti. „De la Sfântul Teodor Tiron şi de la ceilalţi mucenici mai primim ajutor în războiul nevăzut, cel cu vrăjmaşul, cu trupul şi cu toate răutăţile care zac înăuntrul nostru, fiindcă Sfinţii Mucenici au zdrobit capul şarpelui, al diavolului, rămânând tari în toate ispitele prin care au trecut”, a mai spus părintele ieromonah Antipa Burghelea.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru toţi ctitorii lăcaşului de cult.